De Stena Hollandica en Stena Britannica varen elk eens per etmaal heen en weer, de ene overdag naar Engeland en 's nachts terug, de ander omgekeerd.

In 1989 nam Stena Line de voormalige Stoomvaart Maatschappij Zeeland (op dat moment genaamd "Crown Line") over, samen met het schip Koningin Beatrix. Een jaar lang voer Stena Line samen met Sealink British Ferries op de route Hoek van Holland-Harwich, totdat zij in 1990 Sealink British Ferries overnam. In 1991 werd het voormalige Sealink-schip vervangen door de Stena Britannica, welke in 1994 op haar beurt weer door de Stena Europe werd vervangen, een zusterschip van het voormalige Sealink-schip St. Nicholas.

Tussen 2 juni 1997 en 8 januari 2007 onderhield Stena Line de passagiersdienst tussen Hoek van Holland en Harwich met de hogesnelheidsferry (HSS) Stena Discovery, een uit aluminium vervaardigde catamaran. Deze maakte met een snelheid van 75 km/uur viermaal per dag de overtocht in drie uur en veertig minuten. Hierbij verbruikte het schip 180.000 liter dieselolie, wat als gevolg van de stijgende brandstofkosten niet meer rendabel was.

Behalve de passagiersschepen hebben ook altijd speciale vrachtferry's op de route gevaren, die in 2001 werden vervangen door de ropax-schepen Stena Britannica en Stena Hollandica. De Stena Britannica werd in 2003 vervangen door een nog grotere Stena Britannica.

Na het vertrek van de Stena Discovery hebben deze twee schepen de dienst als gecombineerde passagiers/vrachtverbinding overgenomen, waartoe ze voor 100 miljoen euro met respectievelijk 52 en 28 meter tot 240 meter bij toerbeurt werden verlengd. De vrachtferry Stena Trader nam de dienst van het schip welke werd verbouwd tijdelijk waar.

In november 2006 plaatse Stena Line bij de voormalige Aker Yards, tegenwoordig STX Europe in Duitsland een bestelling voor twee nieuwe schepen, de grootste in de vloot.[1] Deze schepen werden in 2010 in gebruik genomen op de route Hoek van Holland - Harwich en vervingen daarmee de twee schepen die op deze route de dienst hadden overgenomen van de Stena Discovery. Ze worden ingezet op de route Kiel-Göteborg. De namen Stena Hollandica en Stena Britannica werden overgenomen op de nieuwe schepen. De oude schepen die op de route Kiel-Göteborg varen (de Stena Germanica en Stena Scandinavica) zullen overgeplaatst worden naar de route Gdynia-Karlskrona. Wat er met de Stena Baltica en Finnarrow (de oude schepen op de route Gdynia-Karlskrona) gaat gebeuren, is niet bekend.

Stena Line werkt commercieel samen met Greater Anglia en de Nederlandse Spoorwegen door een gecombineerd trein+veerboot tarief aan te bieden aan passagiers tussen alle stations op het netwerk van Greater Anglia en alle stations in Nederland. Vaak worden Londen en Amsterdam dan als eindbestemming genoemd. Dit wordt in Engeland 'dutch flyer' genoemd

Stena Line is een grote Noord-Europese rederij die diverse roroveerdiensten exploiteert. Stena Line heeft een vloot van 35 vaartuigen en een uitgebreid routenetwerk in Europa, dat bestaat uit 18 ferryroutes verdeeld over de geografische markten Scandinavië, Ierse Zee en Noordzee. Het bedrijf is in 1962 opgericht door de Zweed Sten Allan Olsson toen hij de verbinding Skagen–Göteborg overnam. Stena Line is onderdeel van Stena AB, een bedrijf dat onder meer ook actief is in de tankvaart en offshore-industrie.

Stena Line is groot geworden door enerzijds nieuwe routes te openen, en anderzijds andere rederijen over te nemen. Rederijen die in het verleden door Stena Line werden overgenomen zijn:

Stoomvaart Maatschappij Zeeland ("Crown Line") Sealink British Ferries Sessan Line Lion Ferry Scandlines (gedeeltelijke overname, alleen Zweedse tak, Scandlines AB).
In 1989 werd touroperator Buro Scanbrit (voorheen Buro Scandinavia & Buro Britain) overgenomen door Stena Line.

In 1998 is Stena Line een joint venture met concurrent P&O Ferries aangegaan voor de exploitatie van veerdiensten van en naar Dover. De onderneming was voor 60% eigendom van P&O en 40% van Stena. In 2002 is Stena Line door P&O uitgekocht.

 Stena Line telt ongeveer 5.700 werknemers. Twee derde daarvan werkt aan boord van de schepen. Het Stena Line hoofdkantoor staat in Göteborg, Zweden. In 2007 reisden 15,9 miljoen passagiers en 3 miljoen auto's met Stena Line. In dezelfde periode vervoerde ze 1,8 miljoen vrachteenheden.